Zo begin je

Ga zitten en sluit je ogen

Het is zo simpel. Begin gewoon. Ga zitten en sluit je ogen. Dit is de start, de basis. De allereerste keer gaat het er vooral om dat je die intentie om te mediteren omzet in een actie. Dat je er niet alleen aan denkt, maar het daadwerkelijk gaat doen. Daar ligt de eerste winst.

Iedere keer dat je mediteert, of het zelfs probeert, is mooi meegenomen. Het gaat er hierbij om dat je lichaam en hoofd wennen aan stil zitten, aan stilte. Daar moet je echt even leren, je moet afkicken van de drukte die we gewend zijn. Zodra je dat voor elkaar krijgt, staat er een geheel nieuwe wereld voor je klaar om ontdekt te worden.

Je kunt het niet fout doen

Het mooiste van mediteren is dat je het niet fout kunt doen. Je kunt het wel steeds beter doen. Te vaak hoor ik mensen zeggen dat meditatie niets voor hen is. ‘Ik krijg alleen maar meer gedachten’, ‘Ik word alleen maar nog onrustiger in mijn hoofd’, Geloof mij, als dit je eerste reactie is dan meditatie voor jou juist een beregoed idee. Ook al lukt het maar een enkele minuut, alleen al de beslissing om te mediteren, is het beste wat je vandaag hebt gedaan.

Iedereen kan mediteren

Iedereen kan mediteren, iedereen zou moeten mediteren. Je hebt niets nodig, je hoeft niets speciaals te kunnen, en het kan overal. Mediteren kan ik de Lotushouding, op een rots in Nepal. Of in een speciale ruimte gevuld met wierook en met kralen om je nek. Je kunt wekelijks samenkomen op een vaste plek met een groep gelijkgestemden. En  het kan op een fijne stoel in je woonkamer met op de achtergrond een lekker deuntje waar je blij van wordt. Ik laat je graag kennismaken met mijn manier van mediteren; eenvoudig, eerlijk en gezellig. Zonder regels, met resultaat.

Beginnerstips

Een paar tips die ik je wil meegeven voordat je begint:

   1. Stil mediteren is fantastisch maar wordt door de meeste beginners als zeer lastig ervaren. Ik raad je aan te beginnen met een geleide meditatie waarin je wordt begeleid door een stem met achtergrondmuziek. Dit helpt je leren concentreren en zo kun je direct van de voordelen van meditatie genieten.
   2. Zorg dat je tijdens de duur van je meditatie niet gestoord kan worden. Omgevingsgeluiden zijn onvermijdelijk, maar het is onmogelijk om op te gaan in een meditatie als er ieder moment iemand kan bellen of binnenkomen.
   3. Beluister de meditatie via een headset of koptelefoon. Dan word je nog minder snel afgeleid door de omgeving en komen muziek en stem beter binnen.
   4. Ga op een stoel zitten, met beide voeten op de vloer. Wil of kan je niet zitten? Ga dan liggen, maar val niet in slaap. Hoe dan ook, zorg dat je fijne houding hebt waarin je je comfortabel voelt.
   5. Adem een paar keer goed in en uit om tot rust te komen, voordat je de meditatie start.
   6. Adem door je neus in en door je mond uit. Adem door je buik, niet je borst. Probeer altijd je buik zoveel mogelijk te ontspannen.
   7. Als je niet gewend bent stil te zitten met je ogen dicht, gaan je hoofd en lichaam protesteren. Probeer de signalen van je hoofd en lijf te negeren.
   8. Houd het gevoel dat je aan het eind van de meditatie hebt, zo lang mogelijk vast. Probeer het later op de dag terug te halen.
   9. Je kunt het niet fout doen. Een meditatie geeft jou precies wat je nodig hebt op dit moment. Ook als je het daar zelf niet mee eens bent.
   10. Doe mee aan de Meditatie10daagse, en ontdek in 10 korte meditaties wat mediteren voor jou kan betekenen.

  Meld je nu aan

  Doe mee en leer in 10 dagen mediteren!