Dit is meditatie

Meditatie is niet in eerste instantie bedoeld om je hoofd leeg te maken…

Meditatie is een term waar de meeste mensen wel van hebben gehoord. Lang niet iedereen begrijpt wat meditatie echt inhoudt. Dat is logisch want het is een subjectieve term die zich moeilijk in woorden laat gieten. De meditatieve staat is een persoonlijke ervaring, die afhankelijk is van jouw doel, toestand en concentratie. Ik raakte zelf geïnteresseerd in meditatie omdat ik helemaal klaar was met al die gedachten in mijn hoofd. Al dat geklets en gestress, die onrust en onzin. Dat kon gewoon niet de bedoeling zijn, wist ik. Dus sloeg ik aan het mediteren. Ik kwam er al snel achter dat meditatie veel meer deed dan mijn gedachten tot rust brengen.

De basis van meditatie is concentratie. Iedereen kan zich concentreren op een geluid, gedachte of een vraagstuk. De een is er van nature wel beter in dan de ander. Het is in elk geval niet mijn aangeboren talent, ik ben meer iemand van vele gedachten die alle kanten op vliegen. Ik spreek dus uit ervaring als ik zeg: ‘Mediteren kun je leren.’ Door je ‘concentratiespier’ te trainen, leer je steeds beter focussen. Mediteren wordt dan steeds makkelijker, leuker en waardevoller.

Meditatie kan je zien als de ultieme staat van de hersenen die je verkrijgt door diepgaande en langdurige concentratie. In deze staat werken hoofd en lijf samen als één, men spreekt dan van hart- en hersencoherentie. Dat resulteert in een gezond lichaam, een scherpe geest en een gelukkige ziel.

Meditatie is niet in eerste instantie bedoeld om je hoofd leeg te maken. Een kalme geest is slechts een van de vele resultaten. Meditatie is een middel om voorbij je analytische geest te komen. Na wat oefening kun je door te mediteren je hersengolven beïnvloeden. Als de frequentie van je hersengolven verandert, krijg je toegang tot je onderbewustzijn. Dit is de opslagplek van alles wat je hebt ervaren, ook dingen waar jij je nu niet meer van bewust bent. En juist daar ligt de winst. Door te mediteren creëer je een connectie tussen je gedrag, gevoel, gewoontes en herinneringen. Die koppeling geeft je de kans nieuwe synaptische verbindingen te leggen, emoties te herdenken, verslavingen en foute gedragingen te overschrijven, herinneringen te begraven en je lichaam opnieuw te conditioneren. Of je dat wilt, is natuurlijk helemaal aan jou.

Meld je nu aan

Doe mee en leer in 10 dagen mediteren!